Udskriv side Udskriv side Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)

Det første du skal gøre…

Få lavet en dødsattest

Det første, du skal gøre som pårørende, er at kontakte en læge. Afhængig af hvor dødsfaldet er sket, kan det være den dødes egen læge, en vagtlæge eller en læge på sygehuset.

Lægen undersøger den døde, så han kan lave en dødsattest. På dødsattesten står den dødes navn, personnummer, adresse, årsagen til dødsfaldet og det sted og tidspunkt, døden indtraf.

Lægen giver dødsattesten til den, der skal stå for begravelsen. Og han sender en kopi til Sundhedsstyrelsen, der registrerer dødsfaldet i dødsårsagsregistret.

Anmeld dødsfaldet til begravelsesmyndigheden

Senest to hverdage efter dødsfaldet skal du melde det til begravelsesmyndigheden. Begravelsesmyndigheden er sognepræsten eller kirkekontoret i det sogn, hvor den døde boede – uanset om den døde var medlem af folkekirken eller ej.

Du kan finde sognet ved at indtaste den dødes adresse på Sogneportalen.

Når du melder dødsfaldet til begravelsesmyndigheden, skal du udfylde en blanket ‘Dødsanmeldelse og anmodning om begravelse/ligbrænding’. Blanketten kan du på forhånd hente på borger.dk.
Du kan også få den hos begravelsesmyndigheden.

Husk at tage dødsattesten fra lægen samt den dødes dåbs- eller navneattest og eventuelle vielsesattest med til begravelsesmyndigheden.

Begravelsesmyndigheden sørger for, at folkeregistret og skifteretten får besked om dødsfaldet.

Den 1. oktober 2010 er loven ændret, så anmeldelsen af dødsfaldet sker automatisk, når lægen har sendt dødsattesten ind elektronisk. Læs notits om lovændringen.