Udskriv side Udskriv side Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)

Danskerne ønsker mere personlige gravsteder

20. marts 2010

Danskerne ønsker i stigende grad, at deres gravsteder får et mere personligt præg. Mange gravsteder bliver i dag udsmykket med fantasi af de efterladte for at gøre netop deres gravsted til noget særligt.

Af Marianne Bjerring Laursen

Individuelle kendetegn vinder frem på gravstederne
De traditionelle normer for gravsteders udseende bliver nu udfordret på forskellig vis, siger Jacob Heinsen, departementschef i Kirkeministeriet:

”Mere folkelige skikke er efterhånden almindelige, for eksempel i form af legetøj på børnegravsteder og tændte stearinlys, som bryder med buksbommens stedsegrønne alvor.”

Sommerfuglen som symbol på det evige liv
Besøg på et par kirkegårde i Skanderborg Kommune vidner også om flere og flere gravsteder med individuelle kendetegn.

På et af gravstederne flagrer sommerfugle uanset årstiden. I den kristne symbolik er sommerfuglen et gammelt billede på genopstandelsen og det evige liv.
Og på et andet gravsted husker vennerne, at kærligheden var stor – og lover gensyn. Se hvordan i billedserien herunder.

Folkekirkens kirkegårde er for alle
De godt 2.100 folkekirkelige kirkegårde er samfundets officielle begravelsespladser. Lov om begravelse og ligbrænding giver derfor enhver borger i Danmark ret til at blive begravet på en folkekirkelig kirkegård i det sogn, hvor vedkommende bor.

En kirkegård er et fælles offentligt rum. Og derfor sætter kirkegårdsbestyrelserne forskellige grænser for, hvad man må og ikke må på et gravsted.

Plads til forskellighed på gravstederne
Men Jacob Heinsen opfordrer til imødekommenhed og plads til forskellighed.
”Der bør ikke herske et reglementstyranni på kirkegårdene, men gives plads til, at menneskers sorg kan få meget forskellige og personlige udtryk. Reglerne skal derfor efter min mening administreres med en vis skønsomhed,” siger departementschefen fra Kirkeministeriet.

Filed under: Døden som kulturfænomen

Tags: , , , ,

Skriv en kommentar

(required)

(required), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Kategorier

Meta