Udskriv side Udskriv side Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)

Organdonation – tag stilling i tide

18. marts 2010

I Danmark har vi ret til selv at bestemme, hvad der skal ske med vores krop, når vi er døde. Mange forhold har betydning for beslutningen om at blive organdonor, både følelsesmæssige og praktiske.

Af Marianne Bjerring Laursen

Men hvad enten du gerne vil være organdonor eller netop ikke vil være det, er det vigtigt, at du tager stilling til spørgsmålet. Det er først og fremmest betydningsfuldt af hensyn til dine nærmeste.

Svært for dine pårørende at beslutte på dine vegne
Kender de ikke din holdning, vil det være svært for dem at træffe beslutningen. Ikke mindst i en situation, der i forvejen er meget vanskelig.

Derfor er det vigtigt, at du overvejer, hvad der skal ske med din krop, når du dør. Det er en dybt personlig beslutning, som det er godt at vende med din familie eller venner, før du beslutter dig.

Se her hvad en gymnasieelv mener om organdonation.

Hvad kan du beslutte?
Der er tre forskellige beslutninger at vælge i mellem:

  • Du kan give fuld tilladelse til, at alle dine organer må blive brugt til tranplantation.
  • Du kan give begrænset tilladelse til, at dine organer bliver brugt til transplantation.
  • Du kan nedlægge forbud mod, at dine organer bliver brugt til transplantation.

Når du har besluttet dig
Du kan videregive din holdning på tre måder – også hvis du modsætter dig organdonation:

  • Fortæl det til dine nærmeste pårørende.
  • Udfyld et donorkort og sørg altid for at have det på dig. Du kan få  en pap-udgave af donorkortet hos din læge, på biblioteket, i borgerservice eller på apoteket og vælge at bære det på dig. Men hvis du tilmelder du dig Donorregistret, er det ikke nødvendigt, at du også udfylder donorkortet.
  • Tilmeld dig donorregistret ved hjælp af NemID .

Du har altid mulighed for at ændre din beslutning – enten ved at udfylde et nyt donorkort eller ved at få lavet om på din registrering i donorregistret.

Filed under: Organdonation

Tags: , , , ,

Skriv en kommentar

(required)

(required), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Kategorier

Meta