Udskriv side Udskriv side Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)

Frysetørring af døde en ny måde at komme herfra på

14. marts 2010

Den svenske biolog Susanne Wiigh-Mäsak har gennem mere end ti år arbejdet på at udvikle en brugbar metode til at frysetørre døde mennesker.

Af Marianne Bjerring Laursen

Promession gør den sidste rejse mere miljøvenlig, siger biologen Wiigh-Mäsak Foto: Anna-Lena Lundquist.

Susanne Wiigh-Mäsak stiftede i 2001 selskabet Promessa Organic AB, som har patent på metoden til at frysetørre døde mennesker.

De første afdøde svenskere frysetørres til efteråret
Promessa Organic AB har siden arbejdet på at udvikle og virkeliggøre metoden, som også bliver kaldt promession.

Det er meget mere miljøvenligt at vælge promession end at blive begravet eller brændt, mener biologen.

I følge det svenske tidsskrift Nya MiljöAktuellt er det meget sandsynligt, at den svenske rigsdag vil åbne for de allerførste frysetørringer af afdøde svenskere i efteråret 2010. Jönköping har som den første by meldt sig på banen.

Krematorier forurener med mængder af CO2 og kviksølv
De seneste tal fra Danske Krematoriers Landsforening viser, at næsten 77 % af alle døde danskere blev brændt i 2008 og efterlod verden en bunke aske. Men kremeringerne sender bekymrende store mængder CO2 og kviksølv op i luften.

Derfor har de danske myndigheder stillet krav om, at der skal filtre på alle krematorieskorstene senest fra januar 2011.

Det forurener også at blive begravet
En fjerdedel af danskerne vælger en tradionel kistebegravelse. Det kræver et hul i jorden på to meters dybde og en fredningstid på 20-30 år, før der ikke er mere tilbage af den døde. Undervejs er jorden blevet forurenet af forskellige skadelige stoffer fra den døde krop.

Frysetørring kræver meget energi
Den svenske biolog Susanne Wiigh-Mäsak har måske fundet en løsning på problemerne med forurening. Den døde skal i flydende nitrogen, så kroppen på grund af den hurtige nedkølning bliver til pulver. Det kaldes frysetørring eller promession.

Selve fryseprocessen er ganske energikrævende, men biologen mener, det er uproblematisk, hvis man bruger grøn energi. Den flydende nitrogen er i forvejen et restprodukt, som opstår ved produktionen af ilt til landets sygehuse.

Sådan vil det gå for sig, når frysetørring af døde bliver hverdag

Den døde bliver frosset ned til –18 grader i halvanden uge.
Kisten med den døde sænkes ned i flydende kvælstof ved –196 grader. Den frosne krop bliver derved meget porøs og skrøbelig.
Med svage vibrationer bliver den dødes krop og kiste rystet til et fintkornet, organisk pulver.
Pulveret renses først for vand under tryk. Bagefter fjernes kviksølv og eventuelle kropsreservedele som for eksempel pacemakere.
Tilbage er 25-30 kilo pulver, som bliver lagt i en biologisk nedbrydelig urne. Urnen begraves omkring 30 centimeter under jordoverfladen.
Efter højst et år er urne og pulver omdannet til ren muldjord.

Kilder: Promessa Organic AB og Nya MiljöAktuellt.

Filed under: Nye tiltag

Tags: , , , , ,

5 Comments Skriv en kommentar

 • 1. Daniel Mikkelsen  |  15. marts 2010 kl. 23:58

  Det var lidt spændende at læse om dette frysetørring, da jeg aldrig har hørt om det, og det er alligevel en vigtig og nyttig opfindelse, især hvis den er miljøvenlig. Jeg kunne godt lide overraskelsen i det, du har valgt at skrive om.

 • 2. Helena  |  4. august 2010 kl. 22:32

  I 2008 var der en artikel om at Vejle Krematorium overvejede at begynde på denne metode. Vides det hvor langt de evt er med dette?

  Jeg synes metoden er fantastisk, og så snart det er en reel mulighed vil det blive skrevet ind i min version af “min sidste vilje”

 • 3. Lisa von Schmalensee Magnússon  |  2. november 2010 kl. 11:38

  Helt utrolig interessant. I Det Belivende, som er en forening for kulturkristne, der har mistet trosgenet ( se evt. http://www.detbelivende.dk) og som forsøger at finde tidssvarende måder at håndtere de store livsbegivenheder på, er det netop, hvad vi mangler, for at kunne begrave os selv uden kremering i det naturområde, vi ønsker at ligge.
  Er nogen i gang med at overveje at bruge metoden i DK?

 • 4. Marie-Louise  |  4. november 2010 kl. 13:50

  Det vil vi da have til DK hurtigst muligt! Det lyder godt nok spændende… selvom det handler om døde mennesker. 🙂

 • 5. Benny Larsen  |  19. januar 2011 kl. 21:03

  Det er en regtigt god ide, den må vi se at få til Danmark

Skriv en kommentar

(required)

(required), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Kategorier

Meta