Udskriv side Udskriv side Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)

Find en gravsten med hjælp fra internettet

16. marts 2010

Hvornår var det egentlig, din mors grandtante Anna blev født – og hvad var det nu, hendes mand hed?

Tekst og foto Marianne Bjerring Laursen

Både mor og tante er døde for længst, så dem kan du ikke rigtig spørge, men det kan være, at Joan Bedsted fra Vinding kan hjælpe dig med at finde svarene. I hvert fald hvis tante Anna blev begravet på Vejle-egnen.

Har samlet flere end 100.000 gravsten
Joan Bedsted samler nemlig på gravsten. Ikke sådan i fysisk forstand, men i form af fotografier af stenene.

Siden 2002 har hun med et kamera under armen brugt en stor del af sin tid på at trave kirkegårde i det østjyske tynde, og hun har efterhånden samlet flere end 100.000 billeder af gravsten.

Heldigvis er billederne digitale, så de fylder ikke så meget. Joan Bedsted har gemt billederne på 23 dvdskiver, og de optager bare 34 centimeter i reolen.

Begyndte som slægtsforsker
Det hele begyndte, da Joan Bedsted blev optaget af at forske i sin families historie. Hun fulgte blandt andet sporene af sine slægtninge på forskellige kirkegårde.

Og da hun nogle gange havde måttet vende tilbage til den samme kirkegård for at finde nye oplysninger, gav hun sig i kast med at fotografere alle gravstenene på kirkegården. Så kunne hun bagefter sidde foran computeren hjemme i sin lune stue og lede i ro og mag.

I dag har Joan Bedsted sammen med en makker taget billeder af gravsten på alle kirkegårde i det gamle Vejle Amt.

Nu er gravstenene på nettet
Senere gik Joan Bedsted i gang med at lave en hjemmeside med et overblik over de mange gravsten.

Derfor kan andre mennesker i dag finde spor af deres familie gennem stenene, også selvom de bor i udlandet. Det er vigtigt, at det er en ordentlig side:

”Det skal helst se pænt ud, for der er meget, som rører sig i folk, når det handler om død og begravelse,” siger Joan Bedsted.

Kun billeder af mindst ti år gamle gravsten
For ikke at genere efterladte slægtninge kan man kun finde billeder af gravsten, der er mindst ti år gamle.

Billederne kan heller ikke ses direkte på Joan Bedsteds hjemmeside, der gik i luften i november 2007, men hun sender gerne digitale billeder til alle interesserede.

Og rigtig mange går op i de gamle gravsten. Joan Bedsted ekspederer omkring fem mails om dagen med billeder af gravsten, og der har snart været 400.000 besøg på hendes hjemmeside.

Gravstensfotografer over hele landet
Selvom grandtante Anna ikke stammede fra Vejle-egnen, er der alligevel håb om, at du kan finde hendes spor på en kirkegård uden selv at skulle ud i regnen.

Der findes nemlig frivillige gravstensfotografer over hele landet, som tilsammen har fotograferet sten på flere end 700 danske kirkegårde.

Og rigtig mange af fotograferne sørger senere for, at billederne kan findes på internettet.

Her kan du finde gravsten i Danmark

 • DK-gravsten
 • Find en grav
 • Dansk kirkegårdsindex
 • – og her kan du finde gravsten i udlandet

 • Find a Grave
 • Filed under: Døden som kulturfænomen

  Tags: , , , ,

  7 Comments Skriv en kommentar

  • 1. Gerda Basse Pedersen  |  18. oktober 2013 kl. 23:05

   Jeg vil meget gerne have et billede af min fasters gravsten på Højen Kirkegård.
   Hun hed Anna Basse og blev begravet 22 Juni 1917.

   Jeg har billede af mine bedsteforældres gravsten på Højen Kirkegård, de hed Maren og Christoffer Basse.

   Venligst Gerda.

  • 2. Herdis Lorenzen  |  13. februar 2015 kl. 09:30

   Jeg vil meget gerne have et billede af min bedstefars gravsten, hvis den stadig findes. Øster Starup kirkegård. Hans navn vat Søren K(C)lausen og døde 2. oktober 1968
   Venlig hilsen
   Herdis

  • 3. admin  |  1. maj 2015 kl. 21:52

   Kære Herdis. Jeg tror ikke, din bedstefars gravsten findes mere. I hvert fald dukker den ikke op, når man søger her: Øster Starup Kirkegård Graven er formodentlig blevet sløjfet.

  • 4. Lise  |  18. marts 2016 kl. 02:04

   Hej, jeg søger min farfars gravsted. Han hed Jørgen Nordstrøm og er født i Jylland i 1890èrne og død i Kbh omkring 1980. Jeg søger også hans søn/min farbror som hed Poul Nordstrøm født ca 1925 og død i Kbh. Måske kan I hjælpe??

  • 5. admin  |  8. maj 2016 kl. 17:56

   Kære Lise. For – måske – at kunne finde frem til gravstederne er det næsten nødvendigt for dig at vide, hvilken kirkegård din farfar og farbror er begravet på. Ellers skal du gennemsøge alle de københavnske kirkegårde én for én ved hjælp af en af de nævnte gravstenssider, og det kan godt tage lang tid.

   Det kan også være, at gravstederne er blevet nedlagt. Et urnegravsted skal bestå i mindst 10 år, mens et kistegravsted skal bestå i 20 år, efter at der sidst er begravet nogen dér. Hvis ikke nogen fra familien ønsker at forlænge gravstedet udover dette, bliver det sløjfet (nedlagt).

   Alternativt kan du prøve at lede i gamle kirkebøger. Rigtig mange af dem er efterhånden tilgængelige på nettet. Prøv at tjekke Rigsarkivets hjemmeside, men også i dette tilfælde skal du kende kirkens (eller sognets) navn.

  • 6. Christian Christensen  |  2. juni 2019 kl. 10:14

   Jeg vil gerne vide om der er billeder af gravsten på Humlebæk kirkegårde

  • 7. admin  |  5. januar 2020 kl. 01:21

   Der er ikke for øjeblikket (januar 2020) offentliggjorte billeder af gravstenene på Humlebæk og Torpen kirkegårde.

  Skriv en kommentar

  (required)

  (required), (Hidden)

  XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


  Kategorier

  Meta