Udskriv side Udskriv side Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)

Den originale urne Beyond vandt Teknisk Landsforbunds idépris

10. marts 2010

Industriel designer Pia Galschiøt har vundet 20.000 kroner for sin udvikling af en klimavenlig urne. Nu leder hun efter muligheder for at få den masseproduceret.

Af Marianne Bjerring Laursen

28-årige Pia Galschiøt fik Teknisk Landsforbunds idépris på 20.000 kroner, fordi hun har skabt en hundrede procent nedbrydelig urne med indbyggede frø, der blomstrer på graven. Beyond kalder hun urnen.

Moderne og bæredygtig urne
”Det er svært at revolutionere noget, som stort set ikke har ændret sig i 100 år. Men hvem siger, at der ikke er behov for drastiske ændringer? Beyond er et forsøg på at lave en moderne og bæredygtig urne,” siger Pia Galschiøt, der er uddannet industriel designer fra Designskolen i Kolding.

Urnen Beyond er lavet af PLA plast. Det er fremstillet af majs, som bliver opløst i jorden over tid. Omkring urnen ligger et bærebånd af presset papir og plantefrø, som vil spire på graven. Foto: Pia Galschiøt.

Blomster til at tage med hjem
”Beyond er en gennemsigtig urne i bioplast, der kan nedbrydes. Den står i kontrast til de gængse, kolde urner af keramik og skal sætte tanker i gang om liv og død, forholdet til de efterladte og livets forgængelighed,” forklarer designeren og fortsætter:

“Den vender tingene på hovedet og lader for eksempel blomster vokse frem på graven, som vi kan tage med hjem i stuen. I dag er vi jo ellers vante til at lægge blomster på graven.”
Urnen er især tænkt til brug ved skovbegravelser.

Urnen på vej i masseproduktion
Beyond kan ikke købes endnu, da den ikke er sat i masseproduktion, men Pia Galschiøt arbejder på at skaffe økonomisk grundlag for en produktion af urnen.

Brug for at tænke utraditionelt om begravelser
Urnen har blandt andet været udstillet på Begravelse Danmarks Funebarium i København, og sekretariatschef Kirsten Søndergaard fortæller:

”Der var mange, meget positive tilkendegivelser på Beyond, og der er bestemt brug for utraditionel tænkning i forhold til, hvad vi kan gøre i forbindelse med begravelser. Mange bedemænd vil blive glade over at få ny inspiration.”

Filed under: Nye tiltag

Tags: , , , , , , ,

1 kommentar Skriv en kommentar

 • 1. Marie Jochimsen  |  4. august 2014 kl. 14:29

  Flot lavet.
  Jeg har godt læst at man ikke må sænke urnen i havet.
  Men man må da også kan lave en urne som måske flød 60 sekunder før den sank og som ville opløse sig i løbet af få dage. Man må de kunne lave et matriale som kunne godkendes til det brug?
  Det er bar noget jeg har tænkt over.
  Hilsen Marie Jochimsen

Skriv en kommentar

(required)

(required), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Kategorier

Meta